Efectele ultrasunetelor care se manifestă prin îmbunătățirea fluxului sangvin pot fi folosite în reducerea edemului local și a proceselor inflamatorii cronice, precum și, conform unor studii recente, pentru a promova o mai bună vindecare a fracturilor osoase. Intensitatea ultrasunetelor poate fi ajustată în funcție de efectul dorit. O intensitate mărită se folosește, de obicei, în cazurile în care scopul este vindecarea cicatricilor tisulare.
- Efectul de sonoforeză
De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a obține efectul de sonoforeza. Această reprezintă o metodă non- invazivă de administrare a medicamentelor în țesutul subcutanat, reprezentând o metodă îmbunătățită de administrare a medicamentelor, fiind utilă mai ales la pacienții care se tem de injecțiile clasice. Cu ajutorul acestei tehnici, energia ultrasonica forțează pătrunderea medicației prin piele. Cortizonul, folosit pentru a reduce inflamatia , este una dintre cele mai frecvente substanțe administrate prin această modalitate.
- Patologii
Cele mai frecvente patologii care sunt tratate cu ajutorul ultrasunetelor sunt reprezentate de leziuni de țesuturi moi precum tendinitele, procesele inflamatorii articulare cronice și spasmele musculare. Majoritatea leziunilor musculare și ligamentare pot beneficia de aplicarea de ultrasunete terapeutice.
- Scopuri terapeutice
Folosirea ultrasunetelor în scopuri terapeutice vizează mai ales afecțiunile inflamatorii și degenerative ale articulațiilor, ale coloanei vertebrale și ale musculaturii, afecțiunile neurologice, traumatice și ale organelor interne.